STÖDBOENDE

Stödboende som stöd: Vägen till ett självständigt liv

Publicerad 29 maj 2024

STÖDBOENDE

Stödboende som stöd: Vägen till ett självständigt liv

Publicerad 29 maj 2024

Behöver du förstå vad ett stödboende innebär och vem det är till för?  

Stödboende erbjuder anpassat stöd för individer i olika åldrar mot ett självständigt liv. Det är en mellanstation där rätt resurser och personal finns tillgängliga för att hjälpa människor att utvecklas och förbereda sig för framtiden, oavsett om det handlar om barn, unga vuxna, äldre vuxna eller personer med olika behov eller funktionsnedsättningar.

I den här artikeln går vi igenom allt du behöver veta: från grunderna i stödboende till hur du ansöker och vilken typ av stöd du kan förvänta dig att få.

Viktiga slutsatser

Olika målgrupper: Stödboenden är anpassade för olika åldrar och behov. Dalafrids stödboende erbjuder klienter från 21 år individanpassat stöd och förberedelse för ett självständigt liv.

Kvalificerad personal: Personalen på stödboenden ska har rätt utbildning och kompetens för att möta klienternas individuella behov. Även om det inte finns några specifika krav från Inspektionen för vård och omsorg (IVO) för stödboenden för vuxna från 21 år och uppåt, vill vi på Dalafrid hålla en hög standard. Vi välkomnar ett IVO-tillstånd för vårt stödboende, eftersom vi tycker att det är viktigt för att säkerställa bra kvalitet på vård och stöd, och att våra boende känner sig trygga och får den hjälp de behöver.

Stöd och utveckling: Stödboenden erbjuder inte bara strukturerad dagssysselsättning och praktiska livsfärdigheter, utan vi jobbar också mycket med att skapa en tillfrisknande och drogfri miljö. En tillitsfull gemenskap är grundpelaren för att kunna ta steget mot ett självständigt liv. Stödet finns där för dig från ansökan tills du är redo för ett eget boende.

Grundläggande om stödboende

Stödboende är ett boende anpassat efter individuella behov av stöd, med målet att rusta personer för att bo på egen hand i framtiden. Det är ett eget boende som erbjuder individanpassat stöd till personer i olika åldrar. Dalafrids Stödboende riktar sig specifikt till vuxna från 21 år.

För att vara aktuell för vårt stödboende behöver individer inte vara fullt självständiga, eftersom vi erbjuder både kollektivt boende med personal dygnet runt och stöd, med ambitionen att jobba mot självständighet, samt egna lägenheter för klienterna. Målet är att du ska kunna identifiera dina behov och be om hjälp när det behövs, vilket är ett viktigt steg mot att bli självständig.

Inom stödboendet finns lämpligt utbildad personal som är tillgänglig för att ge stöd. Stödboende är inte bara ett hem, utan en plats där individer får hjälp att bli självständiga och ansvarsfulla vuxna.

Målgruppen för Stödboenden

Dalafrids stödboende riktar sig mot klienter som är 21 år eller mer, och som är i övergång från andra boendeformer, de som behöver eget boende på grund av familjeförhållanden eller ensamkommande som har nått vuxen ålder.

Det finns andra stödboenden som riktar in sig mot barn & unga, samt individer med funktionsnedsättningar som behöver stöd i vardagen.

Typer av stödboenden

Det finns olika typer av stödboenden, anpassade efter individens behov. Vi på Dalafrid har möjligheten att erbjuda flera lösningar, beroende på vart klienten befinner sig i livet, samt vilket nivå av stöd de behöver för att nå självständighet:

Fristående lägenheter: En träningslägenhet eller fristående lägenhet är en boendeform där individen bor självständigt men får regelbundet stöd från personal. Detta boende är utformat för att främja självständighet och förbereda individen för ett helt självständigt liv. Stödet kan inkludera hjälp med att skapa rutiner, hantera ekonomi, och utveckla sociala färdigheter.

Kollektivboenden: Dessa boenden innebär att flera individer bor tillsammans under samma tak, ofta med tillgång till gemensamma utrymmen som kök och vardagsrum. Personalen är närvarande dygnet runt och erbjuder kontinuerligt stöd och hjälp i vardagen.

Akutboenden: Dessa är tillfälliga boenden som erbjuder omedelbar hjälp och skydd för personer i akuta situationer, exempelvis de som är hemlösa eller flyr från våld i hemmet.

Förstärkt stödboende: En helhetslösning anpassad efter individens unika behov av stöd och behandling. Vissa stödboenden erbjuder extra tjänster såsom extra tillsyn, sovande jour och personal på plats för att möta behov hos personer med särskilt stora behov.

Familjehem: Här bor individen hos en familj som erbjuder en stabil och trygg miljö. Familjehemmet får stöd och utbildning för att kunna ge adekvat omsorg och hjälp till den boende. Klicka här för att läsa om familjehem vuxna.

Dalafrids stödboende är uppdelat i två faser:

  • Fas 1: Kollektivt boende: Syftet är att bygga en stark relation mellan personal och klient, ta reda på klientens behov och vad som krävs för extra stöd.
  • Fas 2: Fristående lägenheter: När en tillitsfull relation har etablerats, är det dags för klienten att flytta till en egen lägenhet och ha daglig sysselsättning. Även i denna fas finns personal tillgänglig dygnet runt för att ge mycket stöd i vardagen.

Personalens roll och utbildning

Stödboenden måste uppfylla följande krav:

  • Personalen måste ha adekvat utbildningsnivå.
  • Personalen måste ha registerutdrag från polisen.
  • Stödboendet måste ha dokumentation enligt IVO krav.

Stödboendet är ansvarigt för att personalen har rätt kompetens och att bemanningen är tillräcklig för insatser av god kvalitet.

Dessa professionella samarbetar med socialtjänsten och är under regelbunden tillsyn av IVO för att säkerställa klienternas skydd och för att öka möjligheterna kring att nå integration samt självständighet i samhället.

Individuellt anpassat stöd

Stödet inom stödboende anpassas individuellt, utifrån varje individs specifika behov och livssituation. Det är lämpligt för klienter som inte längre behöver de intensiva vård- och behandlingsinsatser som ett HVB kräver, och erbjuder möjligheter att leva mer självständigt.

Aktiviteter i dagliga livet och sysselsättning

På stödboenden förväntas de boende ha planerad sysselsättning dagtid såsom studier, arbete eller praktik. Denna sysselsättning är viktig eftersom den skapar en struktur och rutin som klienterna kan förlita sig på och bygger färdigheter som kommer att vara värdefulla när de går vidare till självständigt boende.

Sysselsättningen är inte bara en uppgift att utföra, den är en lektion i ansvar, tidsplanering och självhantering. Genom att delta i dessa aktiviteter lär sig klienterna att balansera sina dagliga uppgifter och att ta ansvar för sitt eget liv.

På Dalafrids stödboende är det viktigt att fokusera på klienternas personliga utveckling. Genom att dela med sig av sina erfarenheter och känslor i en trygg och stödjande miljö, skapar våra klienter förtroende och en känsla av gemenskap. De deltar i skräddarsydda aktiviteter som syftar till att förbättra deras praktiska och sociala färdigheter, vilket är avgörande för deras förmåga att hantera vardagen och fungera i samhället. Denna metod främjar klienternas självständighet och välmående, vilket är viktigt för att framgångsrikt integreras i samhället.

Alkohol- och drogfri miljö

En alkohol- och drogfri miljö är avgörande för att stödboendet ska kunna erbjuda en trygg och stödjande plats för personlig utveckling. Genom att säkerställa att boendet är fritt från substanser kan man skapa en stabil grund där individer kan fokusera på att bygga upp sina liv och hantera vardagliga utmaningar. Regelbundna substanstester och individuella åtgärdsplaner vid behov hjälper till att upprätthålla denna miljö, vilket främjar hälsa, säkerhet och en positiv gemenskap för alla boende.

Dalafrids stödboende säkerställer en alkohol- och drogfri miljö genom regelbundna substanstester. Vid positivt utslag upprättas en individuell åtgärdsplan i samråd med remittenten, och klienten får stöd för att bryta användandet av substanser.

Processen för att ansöka om stödboende

Om du är intresserad av att placera någon hos oss, vänligen fyll i vårt onlineformulär, eller ring oss direkt på 0243-21 21 80. I formuläret kan du ange detaljer om den person som behöver stödboende, inklusive särskilda behov och önskemål.

Vårt engagerade team kommer att noggrant granska din förfrågan och kontakta dig för att diskutera de bästa möjliga alternativen.

Levnadsvillkor på stödboendet

Stödboendet strävar efter att skapa en trygg och säker miljö där varje individ kan utvecklas och bli redo för att klara sig självständigt i vuxenlivet. Det är viktigt att ge stöd och vägledning för att uppnå detta mål. Detta innebär att skapa en miljö där klienterna känner sig trygga och stödda, samtidigt som de lär sig att ta ansvar för sitt eget liv.

Ekonomiskt stöd och ansvar

Klienterna på stödboendet får vanligtvis utbetalningar veckovis på ett betalkort som är avsett för mat och hygien. Detta ger dem möjlighet att lära sig att hantera pengar och budgetera för sina behov.

Stödboendet står för allt som behövs i en lägenhet, inklusive internet, möbler, gymkort och aktiviteter. Detta hjälper klienterna att fokusera på sin personliga utveckling och att bygga de färdigheter de behöver för att bli självständiga.

Socialt samspel och integritet

Klienterna ska respekteras som individer med rätt till en privat sfär, även inom stödboendet. Det är viktigt att de får relevant information och är delaktiga i frågor som rör dem.

Det finns specifika regler och villkor på stödboendet gällande besökare och aktiviteter som klienterna ska följa för att upprätthålla ordning och säkerhet. Dessa regler är utformade för att skydda klienternas välbefinnande och bidra till en trygg och stödjande miljö.

Exempel på framgångsrika övergångar hos oss på Dalafrid

Stödboenden har hjälpt många klienter att ta steget till självständighet. Genom personlig utveckling och praktiska färdigheter såsom matlagning och budgethantering har stödboendet bidragit till att klienterna kan ta steget ut i eget boende.

Ett exempel på en framgångsrik övergång, är en klient som under en period träffade vår legitimerade psykolog och fick möjlighet att bearbeta sina trauman. Med hjälp av personalen tränade klienten på sociala färdigheter och utvecklade sin självkänsla, vilket var avgörande för övergången till självständigt boende. Dessa framgångshistorier visar att stödboenden, och vi på Dalafrid, kan göra en stor skillnad i individers liv.

Sammanfattning

Stödboende erbjuder en unik möjlighet för individer att utveckla de färdigheter och det självförtroende de behöver för att klara sig självständigt. Genom individanpassat stöd och en rad olika tjänster, hjälper stödboenden sina klienter att göra en smidig övergång till vuxenlivet. Vare sig det gäller att lära sig att budgetera, få stöd i sin utbildning eller att utveckla sociala färdigheter, stödboende kan vara en ovärderlig resurs i en ung vuxens liv.

För att få mer information om stödboenden eller för att göra en ansökan, tveka inte att kontakta oss på Dalafrid, vi kommer då hjälpa dig, samt ge dig den information och hjälp du behöver för att ta nästa steg.

Vanliga frågor och svar

Ett stödboende är en boendeform som erbjuder tillfälligt boende och individuellt anpassat stöd för personer som på grund av olika omständigheter, såsom missbruk, psykisk ohälsa eller sociala problem, inte kan bo självständigt.

Berättigande till stödboende varierar beroende på kommunens riktlinjer men är vanligtvis för personer som behöver extra stöd för att hantera sina personliga och vardagliga utmaningar och inte har möjlighet att bo självständigt.

För att få plats i ett stödboende behöver man oftast en remiss från socialtjänsten. Detta innebär en utvärdering av individens behov för att säkerställa att stödboendet är det bästa alternativet. Ni kan alltid höra av er till oss för hjälp, samt för att höra mer om oss och hur vi jobbar.

Stödet i stödboenden kan inkludera hjälp med att skapa struktur i vardagen, ekonomisk rådgivning, psykologiskt stöd, hjälp med att söka jobb eller utbildning och mycket annat, beroende på individens behov.

Vistelsen i stödboende är oftast tillfällig och varierar beroende på individens behov och framsteg. Målet är att personen ska kunna flytta till ett mer självständigt boende när de är redo.

Ja, det finns olika typer av stödboenden som är anpassade för specifika behov, som t.ex. boenden för barn och unga, unga vuxna samt personer med missbruksproblem eller psykisk ohälsa.

Kontakta oss här!